مساجد
گردآوری و ساماندهی اطلاعات همواره از دقیق ترین، حساس ترین و پرهزینه ترین بخش های هر مطالعۀ اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی است. اگر این اطلاعات تفصيلي وتخصصی باشند ارزش گردآوری مضاعف خواهد بود.
کشور ما از جمله کشورهایی است که از نبود، نقص و عدم فراگیری آمار، اطلاعات و شاخص های مختلف رنج می برد، این معضل همواره مدیریت کلان و میانی کشور را در تصمیم گیری و تصمیم سازی با چالش های متعدد روبه رو کرده است.
به ندرت اتفاق افتاده که سرشماری و گردآوری اطلاعات بخش خاصی از حوزه های اجتماعی و فرهنگی به صورت تخصصی و فراگیر(از بعد زمانی و مکانی) اجرا شده باشد و بیشتر برداشت اطلاعات هر حوزه بنا به ضرورت در قالب سرشماری های اقتصادی و زیر بنایی رخ داده که آن هم به صورت عمومی و آمارگیری درسطح مفاهیم کلی هر زیر بخش اجرا شده است.
مساجد قلب تپنده حیات اسلام و کانون و محور فعالیت های جامعه اسلامی است . متأسفانه آمار، اطلاعات و شاخص های مساجد کل کشور به عنوان سرچشمه تمدن ایرانی-اسلامی و عظیم ترین سرمایۀ فرهنگی، دینی و مذهبی کشور همواره با معضلات عدیده ای روبه رو بوده است.
شمارش مساجد تا کنون در دو قالب انجام شده است: 1- درسرشماری مراکز فرهنگی کشور که فقط درحد شمارش مساجد بوده است.2- در قالب سرشماری کارگاه های کشور که بر اساس اشتغال ایجاد شده توسط این اماکن شمرده شده اند. در هردوی این سرشماری ها تنها اطلاعاتی در حد نام و نشانی ارائه شده و شاخص های دیگر (که اهمیت بسیار بالایی دارد) در آن گرد آوری نشده است.
در تلاشی که در مجموعه تیم "پایگاه داده های فرهنگی_ دینی، سازمان تبلیغات اسلامی" انجام شده، اطلاعات مساجد در سرشماری 1381 کارگاه ها ساماندهی و در قالب استانی و شهرستانی پردازش گردیده، تا پهنه بندی محرومیت و برخورداری استان ها و شهرستان های کشور در سال مذکور ارائه گردد.
به نظر می رسد پایگاه فعلی (پایگاه اطلاعات مساجد کشور) مقدمه ای است برای سرشماری تفصيلي مساجد کشور، تا با شناخت درست فضا، امکانات، پتانسیل ها، حوزه نفوذ و .... این سرمایه عظیم کشور، بتوان مردم مومن را از این نعمت به درستی برخوردار کرد.



